Бавен уебсайт ? Направете го по - бърз в няколко стъпки!

Оптимизирането е доста индивидуален процес, който зависи от много фактори, включително системата на сайта, плъгини, хостинг, съдържание, посещения и т.н. Ние ще се опитаме да Ви дадем по - универсални съвети за това как да забързаше вашият уебсайт.

1. Редуциране на трафик от сайта.

За да намалите времето, за което се зарежда вашата страница трябва да намалите и броя на HTTP заявките. Можете да го направите като:

  • намалите броя на JavaScript файловете
  • намалите броя на CSS файловете
  • намалите броя и размера на снимките в сайта
Избягвайте също така зареждането на съдържание от външни уебсайтове тъй като не знаете в какъв момент е възможно те да не са онлайн и това ще забави зареждането на вашият собствен уебсайт. Разбира се тук изключение прави ако използвате CDN за статичното съдържание (т.2)

2. Използвайте CDN

CDN – Content Delivery Network е група от уеб сървъри, позиционирани в множество локации, за да дистрибутират по-ефективно съдържание към вашите потребители. Ние като партньори на CloudFlare Ви препоръчваме да използвате именно техните услуги. Използван заедно с плановете за споделен хостинг, CloudFlare прави сайтовете ви удобни, лесни и бързи за навигация. Услугата е напълно безплатна към всеки един споделен хостинг акаунт и е вградена към вашият контролен cPanel.

3. Намалете броя на заявките отправяни към базата данни

Важно е да ограничите до минимум ненужните заявки, които се отправят към вашата база данни.Това значително ще намали използването на процесорно време и по този начин ще забърза работата на вашият уебсайт. Избягвайте да поставяте прекалено много информация свързана със заявка към базата данни на началната страница. Посетителите искат да разберат най - важното за вашият уебсайт от началната страница, излишната информация само ще ги обърка.

4. Използвайте сигурно съдържание

В днешно време голям процент от уебсайтовете се хакват не толкова поради дупка в кода колкото от изтеглеми системи/плъгини/теми от място което не се е доказало като сигурен източник вместо от официалните сайтове на въпросното съдържание. Силно Ви препоръчваме когато търсите определена система да използвате официалният уебсайт който я предлага тъй като от там сте сигурен, че ще изтеглите точното съдържание а не такова с добавки чрез които на по - късен етап вашият уебсайт да бъде хакнат. Най - напред Ви препоръчваме да прегледате инсталатира на системи Softaculous който може да Ви помогне да инсталирате над 250 системи само с няколко клика. Можете да намерите този инсталатор във вашитя cPanel към всеки план на споделения хостинг.

5. Качвайте малки по размер картинки

Освен че е важно, картинките, които използвате в блога си да бъдат ваши авторски, е добре те да бъдат максимално малки по размер, за да не натоварват блога ви. Това значително ще намали скоростта за писане/четене по хард диска и ще забърза вашият уебсайт. Важно е да знаете, че дори да намалите определена картинка чрез CSS това не я прави по - малка. Браузъра ще я показва с желания от вас размер, но реално ще се зарежда реалния размер във вашият браузър което ще забави самото зареждане.

6. Преместете целия CSS в началото и всички JS в края на страниците
Най-добре е обработката на контента с JS да става след като потребителят е заредил цялата страница. От друга страна браузъра няма да рендне нищо, докато не зареди целия CSS. Това е просто правило, което върши добра работа. Винаги го използвайте, когато започвате нов проект.

7. Заменете PHP с HTML там където е възможно
Няма нужда целия HTML да се принти от PHP. Ако мислите, че можете да използвате тази техника, и имате голямо количество HTML-код, набутан в PHP, го използвайте.

8. Използвайте надежден и сигурен уеб хостинг

Не на последно място е добре да можете да разчитате на вашия хостинг доставчик. Доверявайки се на NovaHost.BG, ние ви гарантираме 99.96% uptime към нашата хостинг услуга.

Тези няколко идеи съвсем не изчерпват темата с оптимизирането на вашите уебсайтове. Има още стотици хитрини които могат да се използват, ще се радваме ако ги споделите с нас.

Was this answer helpful?

 Print this Article

Also Read

Как да поправим "Mixed Content" (Смесено съдържание) грешките

Какво точно представлява тази грешка ?Ако имате уебсайт или дори ако сте се вглеждал в няколко,...

Сайта ми показва грешка 500 (Internal Server Error)

Тази грешка може да бъде предизвикана по различни причини като например грешни права на файл,...

Какво е "Sitemap", за какво служи и как се генерира ?

Какво е "Sitemap" ?Картата на сайта (или sitemap) представлява списък, който съдържа информация...

Какво представлява ДНС (DNS) и ДНС кеширане

Какво представлява ДНС. В тази статия е обяснено какво представляват самите ДНС сървъри и...

Самостоятелен (Dedicated) IP адрес

Самостоятелния IP адрес представлява опция към вашата хостинг услуга която Ви позволява да сте...