Бавен уебсайт ? Направете го по - бърз в няколко стъпки!

Оптимизирането е доста индивидуален процес, който зависи от много фактори, включително системата на сайта, плъгини, хостинг, съдържание, посещения и т.н. Ние ще се опитаме да Ви дадем по - универсални съвети за това как да забързаше вашият уебсайт.

1. Редуциране на трафик от сайта.

За да намалите времето, за което се зарежда вашата страница трябва да намалите и броя на HTTP заявките. Можете да го направите като:

  • намалите броя на JavaScript файловете
  • намалите броя на CSS файловете
  • намалите броя и размера на снимките в сайта
Избягвайте също така зареждането на съдържание от външни уебсайтове тъй като не знаете в какъв момент е възможно те да не са онлайн и това ще забави зареждането на вашият собствен уебсайт. Разбира се тук изключение прави ако използвате CDN за статичното съдържание (т.2)

2. Използвайте CDN

CDN – Content Delivery Network е група от уеб сървъри, позиционирани в множество локации, за да дистрибутират по-ефективно съдържание към вашите потребители. Ние като партньори на CloudFlare Ви препоръчваме да използвате именно техните услуги. Използван заедно с плановете за споделен хостинг, CloudFlare прави сайтовете ви удобни, лесни и бързи за навигация. Услугата е напълно безплатна към всеки един споделен хостинг акаунт и е вградена към вашият контролен cPanel.

3. Намалете броя на заявките отправяни към базата данни

Важно е да ограничите до минимум ненужните заявки, които се отправят към вашата база данни.Това значително ще намали използването на процесорно време и по този начин ще забърза работата на вашият уебсайт. Избягвайте да поставяте прекалено много информация свързана със заявка към базата данни на началната страница. Посетителите искат да разберат най - важното за вашият уебсайт от началната страница, излишната информация само ще ги обърка.

4. Използвайте сигурно съдържание

В днешно време голям процент от уебсайтовете се хакват не толкова поради дупка в кода колкото от изтеглеми системи/плъгини/теми от място което не се е доказало като сигурен източник вместо от официалните сайтове на въпросното съдържание. Силно Ви препоръчваме когато търсите определена система да използвате официалният уебсайт който я предлага тъй като от там сте сигурен, че ще изтеглите точното съдържание а не такова с добавки чрез които на по - късен етап вашият уебсайт да бъде хакнат. Най - напред Ви препоръчваме да прегледате инсталатира на системи Softaculous който може да Ви помогне да инсталирате над 250 системи само с няколко клика. Можете да намерите този инсталатор във вашитя cPanel към всеки план на споделения хостинг.

5. Качвайте малки по размер картинки

Освен че е важно, картинките, които използвате в блога си да бъдат ваши авторски, е добре те да бъдат максимално малки по размер, за да не натоварват блога ви. Това значително ще намали скоростта за писане/четене по хард диска и ще забърза вашият уебсайт. Важно е да знаете, че дори да намалите определена картинка чрез CSS това не я прави по - малка. Браузъра ще я показва с желания от вас размер, но реално ще се зарежда реалния размер във вашият браузър което ще забави самото зареждане.

6. Преместете целия CSS в началото и всички JS в края на страниците
Най-добре е обработката на контента с JS да става след като потребителят е заредил цялата страница. От друга страна браузъра няма да рендне нищо, докато не зареди целия CSS. Това е просто правило, което върши добра работа. Винаги го използвайте, когато започвате нов проект.

7. Заменете PHP с HTML там където е възможно
Няма нужда целия HTML да се принти от PHP. Ако мислите, че можете да използвате тази техника, и имате голямо количество HTML-код, набутан в PHP, го използвайте.

8. Използвайте надежден и сигурен уеб хостинг

Не на последно място е добре да можете да разчитате на вашия хостинг доставчик. Доверявайки се на NovaHost.BG, ние ви гарантираме 99.96% uptime към нашата хостинг услуга.

Тези няколко идеи съвсем не изчерпват темата с оптимизирането на вашите уебсайтове. Има още стотици хитрини които могат да се използват, ще се радваме ако ги споделите с нас.

беше ли полезен този отговор?

 Принтирай тази статия

Прочетете също

Превишаване на процесорно време

Когато вашия сайт се разрастне той започва да изисква повече ресурси. В един момент сайта ви...

Какво представлява LiteSpeed хостинг ?

LiteSpeed е нова технология която позволява на уеб сървъра да изпълнява заявките в пъти по -...

Генерира и сваляне на цялостен бекъп

Към всяка хостинг услуга ние генерирахме ежедневен бекъп на локалния сървър на който е вашата...

Създаване на MySQL база данни и потребител. Задаване на права.

Видео урок който ви показва как точно да създадете база данни, потребител към нея и как да ги...

Сайта ми показва грешка 500 (Internal Server Error)

Тази грешка може да бъде предизвикана по различни причини като например грешни права на файл,...