Всичко което трябва да знаете за последните cPanel планове и цени

Последните новини от cPanel разтресоха хостинг света след като обявиха новата ценова схема за техните бизнес клиенти. Тези промени все още не са навлезли официално за настоящите клиенти и могат да доведат до загуба за много хостинг доставчици.

cPanel тотално промениха начина на заплащане за техните лицензи като на 28-ми Юни обявиха, че новите клиенти ще използват новата клауд базирана схема докато настоящите клиенти ще могат да запазят своите планове до 1-ви Септември 2019-та след което автоматично ще бъдат конвертирани към новите лицензи. 

Защо са тези промени ?

Ако говорим за история на cPanel, то тогава те използват отделни лицензи за виртуален сървър и нает сървър като и при двата случая ставаше на въпрос за неограничен брой акаунти. С времето самите сървъри станаха много по-мощни и всеки сървър може да побере стотици и понякога хиляди cPanel акаунти които да работят под един лиценз. Отделно от това с времето видяхме много иновации от страна на cPanel където те са вкарали много ресурси в развитие и поддръжка на своите услуги. Ето защо от cPanel предприемат тази стъпка и преминават към новата схема на оценяване. Главната цел тук е да улеснят клиентите които преминават към сървъри за споделен хостинг към такива които се разполагат на облачни услуги като новите цени на лицензите ще се определят според броя акаунти разположени на този сървър. Като цяло това принуждава клиентите да заплащат само и единствено месечни такси като се премахва опцията за годишна такса която идваше с определени отстъпки. Дори cPanel Solo (лиценз който включваше опцията само за един акаунт) вече няма да се предлага на официалния сайт на cPanel.

Сравнение между старите и новите планове

До този момент цените се определят по следния начин:

15 USD - cPanel solo

20 USD - месечна такса за cPanel лиценз на виртуален сървър или 200 USD за годишна

45 USD - месечна такса за cPanel лиценз на нает сървър или 425 USD за годишна

Последните обновления от cPanel създават следните планове:

Admin - 20 USD / месец

Pro - 30 USD / месец

Premium - 45 USD / месец

Като всеки от тези планове идва с ограничение за брой потребители на сървъра. Уловката тук е, че Premium идва с лимит от 100 акаунта на сървър на месец и всеки един акаунт над тази бройка ще се заплаща по 0.20 USD към месечната такса. 

Налични са също така и Cloud лиценз който е подходящ за растящ бизнес както и Metal лиценз който е подходящ за наети сървъри с огромно количество ресурси.

Как това афектира хостинг компаниите ?

Забавната част е, че голямо количество мемета бяха създадени последните дни, но идва и сериозната част в която всякакви алтернативи на cPanel са започнали да набират популярност в търсачките. При някои хостинг компании има завишаване на цените от над 500% и публично заявяват своето разочарование от cPanel в социалните мрежи:

Google Trends показва рязко завишаване на "DirectAdmin" като ключовa дума:

Google Trends показва рязко завишаване на "cPanel alternative" като ключова дума:

Няколко туита от разочаровани cPanel клиенти:

Ето как това афектира хостинг компаниите до точка в която cPanel може да бъде смазан от критики по целия свят.

 

Време е да научим кои са алтернативите на cPanel:

  1.  DirectAdmin
  2.  Plesk
  3.  Froxlor
  4.  ZPanel
  5.  Virtualmin
  6.  VestaCP

cPanel имат възможността да преосмислят техните нови цени. Нека проследим дали ще вземат друго решение и какво ще е то. Можете да изкажете Вашето мнение като коментар по-долу.

Тези промени засягат ли по някакъв начин клиентите на NovaHost.BG ?

Не, тези промени не засягат цените към нашите клиенти. Към този момент водим преговори със cPanel, но ако преговорите не минат успешно то тогава ние можем да потърсим също алтернатива на cPanel. Надяваме се да не се стига до подобна стъпка. Ще Ви държим в течение по тази тема.вторник, юли 2, 2019

« Назад