Какво е Let's Encrypt сертификат и каква е разликата от другите сертификати ?

Какво е Let's Encrypt ?

Let’s Encrypt е сертификат, който осигурява криптиране на връзката между уеб браузъра и уеб сървъра, както познатите и широко разпространени SSL сертификати. Разликата спрямо тях е, че той е безплатен и използва опростен процес по издаване. Let’s Encrypt сертификатът се доближава най-много до SSL сертификатите с валидация по домейн.

Каква е разликата между Let's Encrypt и другите сертификати ?


Разбира се, ползването на Let's Encrypt сертификати има доста предимства, но има и своите недостатъци. 

1) Let's Encrypt сертификатите са предназначено за по-опрестени уебсайтове които не работят с прекалено много операции тъй като валидира само по домейн. Ако използвате система с множество домейни то тогава можете да обмислите използването на Multi-Domain сертификат.
2) За разлика от стандартните сертификати, Let's Encrypt не идва с парична гаранция при евентуално изтичане на информация или разбиране на криптацията.
3) Let's Encrypt сертификатите се подновяват на всеки 90 дни докато стандартните сертификати се подновяват от една до три години. 
4) Като цена разбира се, Let's Encrypt е напълно безплатен, но ние предлагаме и стандартни SSL сертификати на ниски цени.

cPanel/Comodo SSL сертификатите, които се инсталират с AutoSSL, са специално разработени от cPanel съвместно с Comodo. cPanel/Comodo сертификатите имат същите условия като тези на Let’s Encrypt. Напълно безплатни са, издават се за период от 3 месеца и се подновяват автоматично. Разликата с Let’s Encrypt е, че инсталацията на сертификата се извършва автоматично, без намеса на потребителя.Всеки хостинг потребител на novahost.bg използва напълно безплатен автоматичен SSL сертификат разработен от cPanel/Comodo. Разбира се може да бъде инсталиран и LetsEncrypt SSL сертификат както и външен такъв при нужда.


беше ли полезен този отговор?

 Принтирай тази статия

Прочетете също

Какво е EV сертификат и какви документи са нужни за издаването?

Какво е EV(Extended Validation) сертификат?EV са сертификати, с удължена валидация. През 2006 г....

Какво е SSL сертификат и как работи.

Какво е SSL сертификат?Secure Socket Layer или SSL е отделен протокол за сигурност, използван от...

Какво представляват Wildcard сертификатите?

Какво представлява Wildcard сертификата?Абсолютно всички SSL сертификати се издава въз...