Как да предпазим сайта си от вредители ?

Това е една изключително полезна статия която обеснява които са основните принципи които трябва да спазвате при създаване и поддържане на вашия сайт така, че да не бъде хакнат.

1. Инсталирайте само доверен софтуер

Става на въпрос за стандартни системи които са се доказали с времето и нямат дупки в сигурността (например: Joomla, WordPress …). Избягвайте системи по форуми или преработени версии защото една наистина голяма част от тях имат вградени вредни скриптове в тях което прави сайта ви отворена книга за този който знае къде се намира този скрипт. Сваляйте системите от официалните сайтове или използвайте инсталатора на системи предоставен от нас – Softaculous.

2. Поддържайте вашата система / системи до последна версия.

Дори и в най - сигурните и доказани системи понякога се откриват дупки. Разработчиците на системата реагират бързо и поправят дупката, но Вие трябва да обновите вашата система с тази "кръпка" преди и вашият уебсайт да е станал жертва.

3. Инсталирайте само доверени плъгини/добавки/модове или аддони към вашата система.

Много често срещано явление е когато потребителя е инсталирал чист софтуер, но е добавил плъгин или тема свалени от форум или от download сайт в който плъгин е достатъчен само един променен ред от оригиалния му вид и той се превръща в основна дупка във вашия сайт. Инсталирайте само добавки които са препоръчани от самата система и които са доказани като сигурни и надеждни.

4. Пазете бекъп на локален източник

Ние сме се заели да правим ежедневен и ежемесечен бекъп на вашия акаунт, но ако сайта ви е хакнат точно преди да се направи ежедневния бекъп то той ще се генерира със самото повредено съдържание. От друга страна един месец може да е прекалено много за вас така, че е добра идея да пазите и бекъп на ваш източник. Можете да сваляте цялостен бекъп от вашия контролен cPanel.

6. Променяйте вашите пароли периодично.

Важно е да променяте паролите на вашия хостинг акаунт, на вашия MySQL потребител, вашата пощенска кутия и дори и на вашата пощенска кутия към която е регистрирана услугата. Правете подобна промяна поне един път в месеца. Това ще отнеме по – малко от 5 минути, но може да ви спести доста неприятности.

 

Ако все пак се стигне до там, че сайта ви вече е хакнат можете да постъпите по следните начини:

-Най – напред прегледайте вашите логове в директорията access-logs където можете да откриете повече информация как и кой точно е нарушителя.

-След като установите причината можете да се свържете с нас за да възвърнем състоянието на вашия хостинг акаунт с последния направен бекъп.

-Когато всичко е възстановено ви препоръчваме да прегледате вашия хостинг акаунт за различни вредни скриптове които биха могли отново да предизвикат хакване на вашия сайт.

-Ако всичко е станало заради дупка във вашия код то тогава се постарайте да я изчистите навреме за да не се повтаря всичко отново и отново.

- В случай, че това явление се повтаря Ви препоръчваме да се свържете с нас и да заявите добавката Secure++ която сканира ежедневно вашият уебсайт за вредни файлове, директории и права и Ви изпраща резултата към вашият мейл адрес.

 

Ако спазвате тези стъпки вашия хостинг акаунт няма да бъде хакнат с което ще си спестите доста време, нерви и пари.

беше ли полезен този отговор?

 Принтирай тази статия

Прочетете също

Какво представлява SSD технологията ?

SSD (Solide-State Drive) означава повече скорост за твоя сайт! Страниците, които изискват...

Превишаване на процесорно време

Когато вашия сайт се разрастне той започва да изисква повече ресурси. В един момент сайта ви...

Създаване на MySQL база данни и потребител. Задаване на права.

Видео урок който ви показва как точно да създадете база данни, потребител към нея и как да ги...

Ежедневно сканиране за вредно съдържание на вашият хостинг (Secure++)

Добавката Secure++ представлява полезен инструмент който автоматично сканира вашият уебсайт за...

Сайта ми показва грешка 500 (Internal Server Error)

Тази грешка може да бъде предизвикана по различни причини като например грешни права на файл,...