Мултиезични (IDN) домейни на кирилица

IDN (Internationalized domain name) представляват домейн имена, които съдържат най-малко един символ, който не е изписан на латиница. Поддрържа се и кирилица, което ги прави особено атрактивни за българските потребители.

Пример за IDN домейн:

име-на-фирма.com
име-на-фирма.net
име-на-фирма.org

Интернационалните домейн имена се обработват от DNS сървърите като се използва ASCII символи посредством Punycode транскрипция. За съжаление DNS системата не поддържа работа със символи различни от  латиница. Punycode транскрипцията представлява визуализиране на домейна чрез латински символи. Всеки един IDN домейн визуализиран на латиница започва с "xn--". Имената изписани на кирилица се кодират до латиница (Punycode) в процеса на комуникация между браузера на крайния потребител и DNS системата.

НоваХост.БГ поддържа регистрация за домейн имена изписани на кирилица с TLD .com, .net, .org, .eu, .pw, .name, .tv

Повечето браузери автоматично показват името на домейна на кирилица, при което при изписване на домейн името в браузер или търсачка, крайният потребител използва името на кирилица.  За да се достигне до кодовото наименование е необходимо да е активирана допълнителна опция в интернет браузера за визуализиране на "xn--" наименования или да се използва конвертор, какъвто може да бъде намерен на следния адрес:

http://mct.verisign-grs.com

Основни предимства на домейните на кирилица (IDN)

Освен стандартните домейни от над 50 различни TLD, НоваХост.БГ предлага регистрация на домейни и на кирилица. Домейните на кирилица са част от IDN (Internationalized Domain Names ) опцията, която позволява в името на домейна да се използват символи от азбуки, различни от английския език. Поддържат се повече от 100 различни езика сред които дори китайски, японски, корейски, хинди, арабски, гръцки и др.

 

Основните предимства на домейните на кирилица, в сравнение със стандартните домейни са:

 

1. Лесно и точно разчитане
Четенето на български текст, написан с латински букви е доста неприятна и уморителна дейност. Освен това, въпреки че има стандарт за транслиране почти никой не го спазва, като поради тази причина една дума на кирилица може да бъде написана и съответно прочетена по няколко начина на латиница. Примерно фразата "кърти-боядисва" се чете много по-лесно от колкото "karti-boyadisva" или "kurty-boiadisva".

 

2. Не се налагат сложни транслации, особено за домейни, съдържащи в името буквите, Ъ, Ю, Я, Й, Ш, Щ и др.
На латиница думата България може да се изпише като bulgaria, bylgaria, bylgarya, balgaria и т.н., като това в голяма степен затруднява налучкването на точния домейн. На кирилица обаче домейнът може да се изпише само по един правилен начин и той е България, примерно българия.net.

 

3. Лесно и точно индексиране от търсещите машини от типа на Google, Yahoo, Bing и др.
Ключовата дума в името на домейна, която е написана на кирилица, се разпознава на 100% от търсещите машини, тъй като има точно съвпадение. Домейните на латиница също се разпознават, но при тях може да няма точно съвпадение, примерно думата "боядисва" може да се изпише по няколко начина на латиница, а търсачките обикновено имат стериотип за един вид транслиране, който може да не съвпада със стандарта за транслиране. Това може да доведе до объркване при върнатите резултати, т.е. ключовата дума в домейна може да не бъде разпозната като такава, поради начина на транслиране, който не отговаря на стериотипа на конкретната търсачка.

 

4. Множество свободни атрактивни имена
Домейните на кирилица са интересни най-вече за хората говорещи български език. Имайки в предвид броя на българското население, отнесено към броя на населението на целия свят, за които са достъпни домейните на латиница, то търсенето за домейни на кирилица е много по-малко. Все още има множество свободни имена на кирилица, които не биха могли да са интересни за хора, които не могат да пишат и четат на български език. При по-задълбочени проверки могат да се открият свободни имена на кирилица, чийто алтернативи на латиница са заети още преди 10 и повече години.

 

Провери и регистрирай домейн на кирилица

 

беше ли полезен този отговор?

 Принтирай тази статия

Прочетете също

Какво се случва ако не подновя своя домейн навреме ?

Нашата система е така създадена, че да Ви изпраща няколко напомнителни писма за изтичане на вашия...

Как да изчистя локалния DNS кеш

След промяна на DNS сървърите съществува процес на обновяване. Този процес може да отнеме до 48...

Мога ли да регистрирам домейн без да имам хостинг ?

Да, можете да регистрирате домейн без да имате хостинг. Към всеки домейн получавате вграден,...

Мога ли да променя името на домейна си ?

Домейн имената се записват в световен регистър и не могат да бъдат променяни. Единствения начин...

Домейни към които не може да бъде активирана WHOIS защита

Домейн WHOIS защитата (Privacy Protection) ви позволява да скриете контактните детайли на...